Hopp til hovedinnhold

Kjøkkensjefens tips og oppskrifter til julelunsjen

Lukten av ribbe ga gjestene på Kontrazten julestemning, men de fikk også smake på en helt spesiell sennep og marmelade. Her kommer oppskriften.

– Innspurten før jul er travel, og da gjelder det å ha hodet på rett plass, sier Christoffer Östberg, Site manager og kjøkkensjef for Toma.

Julen nærmer seg i de tusen hjem, men også i de mange Toma-drevne kantinene og personalrestaurantene rundt om i landet.

På Kontrazten i Oslo sentrum, som huser blant annet Forbrukerrådet, Live Nation og Kirkens Hus, sørger Toma for mat og renhold. Torsdag 12. desember serverte Östberg og teamet hans en smakfull julelunsj for rundt 250 gjester.

En kvinne i sorte kokkeklær dekorerer et buffetbord.
JULESTEMNING VED BORDET: Jonas er glad for at Klaudia Labaj og de andre i kjøkkengjengen på Kontrazten ledes av Christoffer, under viktige arrangementer som julelunsjen. Christoffer er nemlig svært god på å bygge lag, og sørge for at folk skal ha det bra på jobb, ifølge Jonas. Foto: Audun Fegran Kopperud

Kan få med seg produkter hjem

På menyen sto klassikeren ribbe med medisterkaker, poteter og surkål. Det sistnevnte tilbehøret var laget med en liten vri, nemlig ved fermentering.

– Denne har gjæret sammen med salt og væske siden oktober. Det skaper nye, spennende smaker og gjør surkålen mindre søt enn vanlig, forteller Jonas Hägg som er fagutvikler for mat i Toma. Han hjalp til under julelunsjen på Kontrazten.

Den fermenterte surkålen er nå del av et mersalgsprosjekt der Toma tester salg av hjemmelagde produkter i julesesongen.

– Det blir spennende å se hvordan produktene blir tatt imot. Salget er nok rolig i dag, men nærmere jul forventer vi større interesse, både som gaver og til eget bruk, sier Jonas.

Krukker med fermentert surkål i et kjøleskap med gjennomsiktig dør.
HJEMMELAGET: For 95 kroner kan Kontraztens ansatte kjøpe med seg en deilig krukke med fermeneterte surkål. Den er en smaksbombe sammenlignet med tradisjonell norsk surkål, ifølge Jonas. Foto: Audun Fegran Kopperud

Sennep med spesiell historie

Et annet produkt som kom for salg for Kontrazten-ansatte var Christoffers helt spesielle sennep. Den har han med seg fra barndommen i Skåne.

Han minnes at hele familien lagde mat sammen, som en liten minifabrikk. Sennep, leverpostei, julepølser og bakst, og dette kunne foregå i flere dager.

– Jeg husker pappa satt med en jernkule mellom beina, vi kalte det «kanonkula». Den brukte han til å knuse sennepsfrø og det kunne ta en times tid. Da koste han seg skikkelig. Det er jul for meg, mimrer Christoffer.

Et lite glass med sennep i.
BARNDOMSKLASSIKEREN: Sennepen fra Christoffers skånske barndom setter en piff på mange måltider. Passer for eksempel godt til roastbeef julskinke lutefisk. Foto: Audun Fegran Kopperud
  • Oppskrift på Christoffers sennep

    1 kg gule sennepsfrø

    500 g brune sennepsfrø

    30 cl eddik

    10 cl sitronsaft

    10 cl riseddik

    1 liter solsikkeolje

    800 g honning

    2 ingefær, skrellet og oppkuttet

    2 appelsiner

    6 nellikspiker

     

    Fremgangsmåte: La sennepsfrøene ligge og trekke over natta med eddik, sitronsaft og risedikk. Miks så alt sammen i en kjøkkenmaskin, før du tilsetter solsikkeolje. Deretter lager du en reduksjon med honning, ingefær og nellikspiker. Legg alt i en kjele med litt vann og rør sammen. Deretter skal blandingen mikses sammen i en kjøkkenmaskin i 15 minutter, før væsken siles av. Tilsett salt ved behov.

Jula handler ikke bare om middagsmat, men også søtsaker. Derfor hadde Christoffer også sin deilige jordbær- og rabarbramarmelade for salg.

Et glass med sennep og et glass med marmelade med skjeer i foran et fat med knekkebrød på.
MERSALG: På Kontrazten kunne folk smake knekkebrødet med både sennep og marmelade, og la seg friste til å kjøpe. Foto: Audun Fegran Kopperud
  • Christoffers knekkebrød

    4 dl grov sammalt rug

    2 dl lettkokt havregryn

    1 dl solsikkekjerner

    1 dl linfrø

    1 dl sesamfrø

    1 ts salt

    2 ts sukker

    1 dl gresskarkjerner

    7 dl vann

     

    Fremgangsmåte: Rør sammen alt og la det hvile i 20 minutter. Stryk deigen så jevnt ut på bakepapir og strø litt maldonsalt på. Bak dette på 40 minutter på 160 grader.

To fat med vegetarpizza.
VEGETAR: For den som ikke spiser kjøtt, er vegetarpizza et godt alternativ. Lokale råvarer i sesong er med på å gjøre retten komplett. Foto: Audun Fegran Kopperud

Lokal mat i sesong = billigere

I det Christoffer, Jonas og resten av kjøkkenteamet var ferdig med å sette ut maten, strømmet folk til personalrestauranten og duften av jul.

Ribbetallerkenene ble delt ut i høyt tempo, men også den fristende vegetarpizzaen hadde sine fans. Jonas understreker at maten de serverer er basert på gode råvarer, gjerne lokale og kortreiste.

– Vi prøver å unngå avocado fra den andre siden av kloden, for eksempel. Når vi går for sesongbaserte, lokale råvarer får vi både de beste varene, men også den beste prisen, forteller Jonas.

En smilende mat i sorte kokkeklær på et stort kjøkken.
TRIVES I JOBBEN: Christoffer har lang erfaring som kjøkkensjef og beholdt stoisk ro og godt humør under julelunsjen. Foto: Audun Fegran Kopperud

Lidenskap for mat

Christoffer og teamet beholdt smilet under hele julelunsjen, tross det høye tempoet. Han er en utrolig rutinert kokk med lang erfaring, både fra kantiner og gjennom å drive egne restauranter.

– Skal man lage mat, må det gjøres ordentlig. Mest mulig fra bunnen av, både for å utfordre meg selv, inspirere teamet og glede dem som spiser maten. Vi skal lage mat vi kan være stolte av, sier kjøkkensjefen.

Lidenskap for jobben er ekstra viktig inn mot jul, mener Jonas og Christoffer. Når det skjer mye, gjelder det å trives med det man gjør.

– Før jul er det ikke bare julelunsjer, men også kveldsarrangementer vi blir hyret inn til. Det er hektisk, men gøy med mye å gjøre, og da blir ferien ekstra velfortjent, avslutter Jonas.