Spis grønt-uka går snart av stabelen i Kristiansand. Toma er på scenen for å snakke om #kutta-kampanjen – og disker opp med fristende, grønn meny i alle kantinene.
Dette er tredje år på rad matfestivalen arrangeres. Målet med uka er å sette større fokus på bærekraftig og sunnere mat samt skape engasjement blant både bedrifter og mennesker i Kristiansand.
Grønt engasjement
– Det er naturlig at Toma er en del av Spis grønt-uka. Vi er hele tiden opptatt av bærekraft. Ikke bare kommersielt, men som fagpersoner generelt. Vi klimaberegner menyene våre, har kuttet ut storfekjøtt og fokuserer på å redusere matsvinn, sier Kristian Bølgen.
Han er fagutviklinger mat og drikke i Toma og skal være til stede i kantinene for å presentere menyen for Spis grønt-uka.
– Vi synes nemlig prosjektet er så spennende at vi bruker anledningen til å servere grønnere, sunnere mat i alle kantinene rundt om i landet, sier han.
Det grønne matskiftet
Menyen i uke 39 vil inneholde masse gode, grønne retter. Onsdagens meny er i regi av kokebokforfatter Hanne-Lene Dahlgren, som fronter årets Spis grønt-uke.
– Målet vårt er å lage bærekraftig mat uten å ta vekk matgleden. Og det føler jeg absolutt vi har fått til med denne menyen, sier Bølgen.
Mange tror at grønn mat er vegansk mat, men det stemmer ikke, i følge Toma sin fagutvikler.
– Det handler ikke om å bare spise grønnkål. Det handler om hvor råvarene kommer fra, og hva slags råvarer man bruker. Matindustrien står for 25 prosent av verdens Co2-utslipp, og det må vi gjøre noe med gjennom å ta ansvar og bevisstgjøre viktigheten av å velge bærekraftig.