Kutta
Kjøtt fra storfe fører til nesten åtte ganger så mye global oppvarming som kjøtt fra kylling, og 25 ganger så mye som fra linser. Vi i Toma bestemte oss derfor for å kutte betydelig i forbruket av storfe på våre spisesteder! Vi håper at resten av bransjen tar samfunnsansvar og blir med på kuttet.
Heldigvis kan vi erstatte storfekjøttet med mye annet godt!
27
MÅNEDER
150
SPISESTEDER
54
PROSENT STORFE KUTTA
495
2022
Vi i Toma kuttet forbruket av storfekjøtt på våre spisesteder med 50% sammenlignet med 2019. Dette utgjorde 13 tonn storfekjøtt.
2023
Vi i Toma kutter forbruket av storfekjøtt på våre spisesteder med 60% sammenlignet med 2019. Dette utgjør 15,6 tonn storfekjøtt.
CO2-utslippet fra 15,6 tonn storfekjøtt tilsvarer utslippet fra 118 tonn kylling.
CO2-utslippet fra 15,6 tonn storfekjøtt tilsvarer utslippet fra 126,4 tonn torsk.
CO2-utslippet fra 15,6 tonn storfekjøtt tilsvarer utslippet fra 486 tonn bønner.
TIPS #1
Bytt ut storfekjøttet med linser i lasagnen. CO2-utslippet fra produksjonen av 1 kg storfekjøtt tilsvarer det samme som fra 25 kg linser.
TIPS #2
Gjør som oss, og bytt ut kjøttbollene av storfe med varianter av kylling eller plantebaserte alternativer. Smaken er minst like god!
TIPS #3
Bruk kyllingkjøttdeig i stedet for kjøttdeig av storfe. Det smaker like godt og er bedre for helsa. Vinn, vinn, vinn.
TIPS #4
Server biff av svin i stedet for storfe. Kjøtt fra storfe fører nemlig til nesten åtte ganger så mye global oppvarming som kjøtt fra svin.
TIPS #5
Kjør en ny vri på fredagstacoen! Laks spicer opp klassikeren, gir smaksløkene en fest, kroppen nødvendige næringsstoffer og er attpåtil bedre for miljøet.
TIPS #6
Du trenger ikke kjøtt for å få i deg proteiner! Linser og bønner inneholder det viktige næringsstoffet, samtidig som de gir et langt lavere klimafotavtrykk enn storfekjøtt.
TIPS #7
Det trenger ikke koste mer å ta grønne valg. Ofte er det billigere å bytte ut storfekjøttet med alternativer som kyllingkjøttdeig, linser, bønner eller kikerter.
TIPS #8
Det er gøy med endringer! Når vi gjør et drastisk kutt i storfebruken på våre spisesteder, må vi utvikle nye konseptmenyer og finne gode substitutter. Det gjør oss mer kreative!
TIPS #9
En kyllingburger er minst like saftig som en storfeburger! I tillegg er den åtte ganger så bra for miljøet.