– Blomkålen er egentlig ikke så kjedelig som mange tror. Det er en allsidig råvare vi har mye av i Norge som også er mettende, fiberrik og enkel å tilberede. Når vi ovnsbaker og griller blomkålen får den en tydelig kålaroma og sødme, sier kjøkkensjef Chanpeng.

I Kontrazten kontorbygg i Oslo har Chanpeng S. Ericsson reintrodusert denne grønnsaken i hverdagen til de ansatte. Nå deler hun den smaksrike og sommerlige oppskriften.

– Kombinert med chilisaus og de andre ingrediensene blir det en fargerik, frisk og fantastisk god rett som er like god til en tidlig lunsj som til middag, sier hun.

en kvinne med sort hår, hvit kokkejakke og briller som står i et restaurantlokale ved siden av personalmaten med grønne planter i forgrunnen av bildet og smiler inn i kameraet.

FOKUS PÅ GODE RÅVARER I SESONG: Selv om vi har tilgang til nesten alt mulig av råvarer året rundt, er det viktig å være bevisst på hva som er sesongens råvarer slik at vi kan ta mer bærekraftige valg, forteller Chanpeng. Oppskrifter finner du nederst i artikkelen. 

Vil inspirere til å spise grønt og sunt

– Vi har muligheten til å påvirke folks helse når de spiser hos oss fem dager i uken. Det er et stort ansvar, og vi er derfor opptatt av en god balanse av næringsrike råvarer på menyen.

Det sier Jonas Hägg, fagutvikler i Toma Facility Norge. Han leder utviklingen av innovasjon og kvalitetskontroll av mat og rutiner for å levere smakfulle, bærekraftige og sunne opplevelser.

– I naturen finnes det mye mat som vi kan spise på samme måte som sopp og bær som er en naturlig del av kostholdet vårt.

I sommerretten har Chanpeng for eksempel inkludert skvallerkål som ikke er noe Toma til vanlig bruker i kantinene.

– Skvallerkål er et ugress som vokser i nærheten av hager, og er en kilde til jern og C-vitamin. Stek i litt olje eller friter, og smaken blir fantastisk. I en tid hvor matprisene stiger og bærekraftig matproduksjon blir mer avgjørende, handler det om å finne løsninger for fremtiden. Eller kanskje det snarere er å ta tilbake fortiden? sier Jonas.

en mann med brunt hår og skjegg, hvit kokkejakke og blått forkle som står i et arbeidskjøkken med en blå skjærefjøl med blomkål og sorte lamper i forgrunnen og smiler inn i kameraet.

FAGUTVIKLER: Jonas har jobbet som kokk i mange år, og er fagutvikler i Toma Facility Norge.

en mann med brunt hår og skjegg, hvit kokkejakke og blått forkle som står i et arbeidskjøkken og anretter en skål med byggrynssalat med grønne planter på toppen.

INSPIRASJON TIL Å TA MED HJEM: – Forhåpentligvis tenker de fleste; hva er det her? Og lager det selv hjemme, forteller Jonas.

 

Helstekt blomkål med chilisaus, hummus på kidneybønner, frisk tomatsalsa og fritert skvallerkål

Antall personer: 4

Ingredienser

Helstekt blomkål

1 stk blomkål

Hummus på kidneybønner

2dl red kidneybønner

1dl rapsolje

1 fedd hvitløk

1/4 sitron

Tomatsalsa

2 stk klasetomat

1/4 rødløk

2 stk vårløk

1 bunt koriander

1 ss bringebæreddik

2 ss olivenolje

Fritert skvallerkål

1 bunt skvallerkål

Fremgangsmåte

Fjern stilken på skvallerkålen og vask i kaldt vann. Fjern vannet med en salatsentrifug. Viktig at skvallerkålen ikke er våt når den skal friteres. Varm olje til ca. 160 grader, eller til du ser det bobler i bunnen av gryta, og friter bladene. Når oljen roer seg er skvallerkålen ferdig fritert. Legg på tørkepapir og salt. Ha alltid lokk tilgjengelig ved fritering.

Miks alle ingrediensene til hummusen til en myk og jevn hummus. Smak til med sitronsaft og salt.

Skjær alle ingrediensene til tomatsalsaen, og smak til med bringebæreddik, salt og chilisaus.

Mariner blomkålen med chilisausen og litt salt. Stek hel i ovn på ca 210 grader i ca. 25 minutter til den er gjennomstekt og har fått farge. Tiden avhenger av størrelsen på blomkålen. Del opp i fire porsjoner.  

Anrett tallerkenen og server gjerne litt ekstra chilisaus ved siden.

et nærbilde av et sort skilt med hvit skrift der det står «Hjemmelaget chilisaus. Sterk!!!» som er plassert på et bord foran flere tallerkener med mat.

EN FAVORITT I KANTINEN: Chilisausen til Chanpeng.

Da Changpeng startet opp restauranten i januar i år, var det ikke mange som vanligvis spiste lunsj med mye chili. Nå kan de ikke få nok. Den hjemmelagede asiatiske chilisausen er en del av buffeten hver dag og er mulig å kjøpe på flaske til å ta med hjem.

Chanpengs chilisaus

Antall porsjoner: 1 flaske (ca. 600 gram)

Ingredienser

2 stk gul løk

6 fedd hvitløk

½ ss malt koriander

2 ss chiliflakes

2 dl rapsolje

½ dl sukker

1 ss grønnsaksbuljong saltredusert

½ dl kikkoman soyasaus ponzu sitrus

Fremgangsmåte

Stek løken sammen med halvparten av oljen. Når løken er ferdig tilsett hvitløk og la stå på lav temperatur. Legg chili og korianser i en stor bunke. Varm opp resten av oljen og slå forsiktig over krydderne.

Rør inn sukker og soya ponzusaus, og bland sammen med løken. Varm forsiktig uten å koke, og tilsett grønnsaksbuljong. Kjøl ned og ha over på en flaske eller tett beholder.

en flaske med oransje skrukork som inneholder en rød chilisaus som står på et hvitt bord med en grønn og rød plante ved siden av flasken med chilisaus.

EN FAVORITT: Chanpengs deler oppskriften til sin populære chilisaus.

Byggrynsalat med eple, selleri og grønne erter

Antall personer: 4

Ingredienser

2 dl byggryn

3 dl erter

1 håndfull spinat

1 grønt eple

1 stilk stangselleri

1 bunt hakket bladpersille etter ønske

1 stk sitron

4 ss olivenolje

Fremgangsmåte

Kokk byggryn i saltet vann, og skyll av i kaldt vann. Damp ertene i 2-3 minutter, og kjøl raskt ned i isvann. Skjær eple i tynne båter, legg i kaldt vann med sitron i ca. 5 minutter slik at eplene ikke blir brune. Skjær stangselleri i tynne skiver og salt lett.

Bland sammen alle ingrediensene og smak til med hakket persille, sitronsaft, olivenolje, salt og nykvernet sort pepper.

en frisk byggrynssalat i en hvit skål som står på et hvitt bord med grønne planter i forgrunnen.

FRISK OG SUNN: Byggrynsalaten løfter sommermaten til nye høyder.

en mann med brunt hår, briller, hvit kokkejakke, blått forkle og blå plasthansker som står på et arbeidskjøkken ved et hvitt bord og heller en spiseskje med chilisaus over en tallerken med en blomkålrett.

BÆREKRAFTIG MENY: Toma gjør flere tiltak for å gi tilgang på bærekraftige og sunnere lunsjmenyer – les mer her.

 

Med en god personalrestaurant gleder folk seg til å dra på jobb hver dag

Les mer om våre kantinetjenester